ÖZEL OTURUM

Özel Oturum için Son Bildiri Gönderim Tarihi

25 Mayıs 2023

31 Mayıs 2023

SİU 2023’te Sinyal İşleme ve İletişim konularının alt alanlarında çalışan araştırmacıları bir araya getirerek bilgi paylaşımını en üst seviyeye çıkarmak amacıyla Özel Oturumlar düzenlenecektir.

Özel Oturumlarda sunulacak bildiriler, SİU 2023 bildiri gönderim sistemi kullanılarak yapılacaktır. SİU hakemleri tarafından kabul edilen bildiriler ilgili oturum ve çalıştaylarda gruplanacak ve IEEE Xplorer’ da yayınlanacaktır.

Tüm bildiri gönderimleri elektronik olarak konferans bildiri gönderim sitesi üzerinden yapılacaktır. Bildiri gönderimi için TIKLAYINIZ..

Özel Oturum daveti için başvurular tamamlanmıştır. Kabul edilen başvurulara ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Kabul Edilen Özel Oturum Listesi

Oturum Başkanı: Dr. Mert Serkan, ASELSAN A.Ş.

Radar Sistemleri Özel Oturumu ile radar sistem tasarımı, radar algoritma tasarımı ve gerçeklenmesi, test, doğrulama ve benzetimler üzerine bilgi ve fikir paylaşımı yapmak üzere akademi ve endüstri çalışanlarının bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır.

Radar Sistemleri Özel Oturumu kapsamındaki olası konular aşağıda olup bu konularla sınırlı kalınmaması hedeflenmektedir:

· Radar Sinyal ve Veri İşleme

· Uzaktan Algılama

· Makine Öğrenme Tabanlı Uygulamalar

· Radar ile Hedef Teşhis, Sınıflandırma, Kimliklendirme

· SAR/ISAR Görüntüleme

· Bilişsel Radar

· Radar Ağları

· Modelleme ve Benzetim

· Sivil Radar Uygulamaları

Oturum Başkanları:

Dr. Didem Gündoğdu, Trendbox & Boğaziçi Üniv.

Prof. Dr. Berrin Yanıkoğlu, Sabancı Üniv.

Hesaplamalı sosyal bilimler; dijital dünyamızda ardımızda bıraktığımız dijital izlerin insan doğasını şimdiye kadar daha önce hiç olmadığı kadar büyük ölçekte ve hassasiyette ölçümlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu yeni disiplinler arası alan, hem bilgisayar bilimlerini hem de sosyal bilimleri kapsamaktadır. Sosyal bilimlerin konusu olan problemlerin, bilgisayar bilimlerinde kullanılan yapay öğrenme, yapay zeka, karışık ağ analizleri gibi tekniklerin büyük veri setleri üzerinde uygulanması ile ortaya çıkan bir alandır. Bu oturumun amacı hızla büyüyen hesaplamalı sosyal bilimler alanındaki yaklaşımları, teknolojileri ve bilimsel araştırmaları paylaşmaktır. Özel oturum, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, öncelikli olarak büyük veri kaynakları (ör. sosyal medya, cep telefonu verisi, uydu görüntüleri) ve bu kaynaklar kullanılarak yapılan sosyal içerikli çalışmalar, sosyo-ekonomik tahminleme, sosyal medya analizleri, insan hareketliliği ve altyapı kullanımı ile demografik analizleri kapsayacaktır.

Türkçe Nefret Söylemi Tespiti Yarışması

Nefret söylemi, bir kişiyi veya grubu etnik köken, ırk, din, dil, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, engellilik gibi kimlik özellikleri temelinde ayırt ederek hedef alan önyargıya dayalı, olumsuz ve saldırgan sözlü, yazılı veya görsel ifadelerdir. Bu özel oturumda nefret söylemi konusundaki çalışmaların tartışılabileceği bir ortam yaratarak konu üzerinde sinerji yaratmak ve nefret söyleminin otomatik tespiti ve analizi için geliştirilen yöntemlerin değerlendirilerek, Türkçe nefret söylemi tespiti konusunda gelinen seviyenin tespit edilmesi için bir yarışma düzenlenmektedir. Yarışmada kullanılacak veri seti üç farklı konuda (İsrail-Filistin çatışması, Yunan karşıtlığı ve göçmen/mülteci karşıtlığı) toplanmış 5000 adet Türkçe tweet verisinden oluşmaktadır. Veri kümesindeki her tweet nefret söylemi varlığı/yokluğunun yanı sıra, nefret söylemi kategorisi (5 sınıf) ve nefret söylemi şiddeti (0-4 arası, 5 seviye) için üçer kişi tarafından etiketlenmiştir.

Resmi değerlendirme dört farklı alt-problem üzerinden yapılacaktır:

1) İsrail-Filistin çatışması konusunda nefret söylemi kategorisinin tahmini (Yunan karşıtlığı eğitim kümesi de kullanılabilir);

2) İsrail-Filistin çatışması konusunda nefret söylemi şiddetinin tahmini (Yunan karşıtlığı eğitim kümesi de kullanılabilir);

3) Mülteci veri kümesi üzerinde nefret söylemi kategorisinin tahmini;

4) Mülteci veri kümesi üzerinde nefret söylemi şiddetinin tahmini.

Geliştirilen yöntemler bağımsız test kümeleri ile Kaggle platformu üzerinden değerlendirilecek ve farklı yaklaşımların başarımları uygun metrikler ile karşılaştırılacaktır (makro F1 skoru ve ortalama kare hata). Katılımcıların Kaggle platformuna yüklemiş oldukları csv dosyasını üreten kod dosyasını paylaşılacak ayrı bir form ile paylaşımları beklenmektedir. Alt problemlerde en başarılı gruplara 750 Avro ödül verilecektir (yarışma ve ödül kuralları için detaylar yarışma sitesinde bulunabilir). Yarışmaya katılacak grupların ayrıca özel oturumda değerlendirilmek üzere bildiri yollamaları teşvik edilmektedir; gönderilen bildiriler öncelikle bilimsel özgünlük açısından değerlendirilecektir.

Yarışma için zaman çizelgesi:

Eğitim kümesinin paylaşılması: 09 Mayıs 2023

Yarışmaya kayıt için son tarih: 17 Mayıs 2023

Oturuma son bildiri yollanma tarihi: 25 Mayıs 2023

31 Mayıs 2023

Test kümesinin paylaşılması: 1 Haziran 2023

Test sonuçlarının toplanması: 2 Haziran 2023

Sonuçların duyurulması: 3 Haziran 2023

Bildirilerin sonuç tablolarının güncellenmesi için son tarih: 4 Haziran 2023

Bildirilerin kabulünün duyurulması: 5 Haziran 2023

Yarışma verisi:

http://myweb.sabanciuniv.edu/berrin/siu2023-nst/

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Mehmet Göktürk, Gebze Teknik Üniversitesi

Gelişen dünyada finans alanında teknolojinin kullanımı finans kurumlarının rekabetçi olması için geçmişe oranla daha kritik öneme sahiptir. Borsa hareketleri, bireysel ve kurumsal bankacılık, kredi süreçleri, müşteri segmentasyonu, yatırım karar sistemleri, finansal izler, açık bankacılık, sayısal para teknolojileri, fraud önleme gibi birçok finansal alanda yapay zekaya dayalı algoritmaların bilimsel olarak geliştirilmesi ve uygulamaya aktarılması için gereksinim mevcuttur.

Borsa İstanbul tarafından desteklenecek olan bu oturumda finans alanında yapay zekaya dayalı yöntemlerin ele alındığı bilimsel çalışmaların bir arada sunulması ve bir tartışma ortamı/panel ile oturumun ardından oturumun sonuçlandırılması planlanmıştır.

Başvuru yapacak çalışmaların durum tespiti, ürün ve sistem sunumu şeklinde olmamasına özen gösterilmelidir.

Konular:

· Finans – Yapay Zeka

· Finans – Büyük Veri Analitiği

· Finans – Doğal Dil İşleme

· Finans – İnsan Bilgisayar Etkileşimi

· Finans – Makine Öğrenmesi

· Finans – Örüntü Tanıma

· Finans – Bilgi Güvenliği

· Finans – Sayısal Para

· Finans – Veri Görselleştirme

Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üy. N. Özlem Ünverdi, Yıldız Teknik Üniversitesi

Kullanımı her geçen gün yaygınlaşan optik haberleşme sistemleri, veri iletimi, telefon ağları, kablolu televizyon sistemleri, entegre optik düzenekler, ulaşım, tıp ve askeri uygulamalar gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Optik ağların yaygınlaşması ile veri iletim hızı ve kanal kapasitesi artmakta ve güvenli iletişim sağlanmaktadır. Günümüz teknolojisinde, optik haberleşme sistemleri, optik dalga kılavuzlarının hammaddesi olan silisyumun doğada bol miktarda bulunması, izolasyonunun sağlamlığı, az yer kaplaması, elektromanyetik olaylardan etkilenmemesi, güvenilirliği, maliyetinin düşüklüğü, daha önceden yapılmış haberleşme sistemleriyle uyumlu çalışabilmesi ve özellikle bant genişliğinin büyüklüğü nedeniyle kapasitesinin fazla olması ve iletim kaybının azlığı gibi avantajları dikkate alınarak diğer haberleşme sistemlerine göre tercih edilmektedir.

Bu oturumda, optik haberleşme, elektromanyetizma, sistem, devre elemanları ve projelendirme bakımından değerlendirilecektir.

Oturum Başkanları:

Dr. Öğr. Üy. Yakup Genç, Gebze Teknik Üniv.

Dr. İsmail Uzun, İNOSENS Bilişim Teknolojileri

Dr. Mehmet Haklıdır, TÜBİTAK BİLGEM

Federe öğrenme, makine öğreniminde, kullanıcı verilerini merkezi bir sunucuyla paylaşmadan birden çok aygıtın ortaklaşa bir model öğrenmesine olanak tanıyan yeni bir paradigmadır. Bu yaklaşım, çeşitli alanlarda gizliliği koruyan makine öğrenimi çözümleri sağlama konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Çalıştay kapsamında federe öğrenme alanında son gelişmeleri içeren bildiriler yanında alan uygulamaları ve bunlara ilişkin sorunlar tartışılacaktır.

Konular:

· Federe öğrenme platformları

· Federe öğrenme yöntemleri

· Endüstri, sağlık, finans ve diğer sektörlerde federe öğrenme uygulamaları

· Federe öğrenmede gizlilik ve güvenlik

· Federe öğrenmenin zorlukları ve geleceği

Akış:

Çalıştay, açılış konuşması ve teknik oturumdan oluşacaktır. Açılış oturumunda, davetli konuşmacı federe öğrenmeye endüstride olan ihtiyaca yönelik genel bir bakış sunacaktır. Teknik oturumda, katılımcıların araştırma çalışmalarını sunmalarına, deneyimlerini paylaşmalarına ve alanda en son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunmalarına olanak tanıyacaktır.

Oturum Başkanları:

Dr. Semih Doğu, ITU

Dr. Öğr. Üy. Egemen Bilgin, MEF Üniv.

Mikrodalga ve milimetre dalga görüntüleme sistemlerine ilgi son yıllarda ciddi bir artış göstermiştir. Özellikle tıp alanında kullanılan mevcut görüntüleme sistemlerine alternatif bir sistem olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar klinik düzeyde devam etmektedir. Bu ilginin en temel sebepleri olarak, iyonize etmeyen radyasyon kullanıldığı için insan sağlığına zararlı etkisi olmaması ve kullanılan frekanslarda gerçeklenebilirliğinin diğer sistemlere göre daha az maliyetli olması gösterilebilir. Fakat, bu sistemler içerisinde kullanılan yöntemlerin geliştirilmesi, ilgili frekanslarda elektromanyetik ters saçılım probleminin (ETSP) linear olmamasından dolayı karmaşık olmaktadır. ETSP’ler birçok multidisipliner araştırma alanınına ve uzmanlığa sahip çok çeşitli araştırmacılar tarafından ele alınmaktadır. Bu sebeple zengin bir teoriye ve birçok farklı uygulama alanlarında ele alınabilmektedir. Bu alanlara örnek olarak, biyomedikal görüntüleme, uçak, deniz ve hava radarları, toprak altı görüntüleme sistemleri, saklı silah tespiti, duvar arkası görüntüleme ve hareketli cisimlerin takibi gibi alanlar verilebilir. Bununla birlikte, ilgili problemin kötü konumlandırılmış olması nedeniyle, güvenilir, doğru ve etkili çözüm yöntemleri geliştirme arayışı devam etmektedir.

Bu özel oturumun kapsamı, mikrodalga ve milimetre dalga görüntüleme sistemlerinde kullanılan yöntemler ve uygulamaları ile ilgili orijinal katkıların sunulmasıdır. Daha spesifik olarak, bu konulardaki teorik ilerlemeler ve yeni çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi ile ilgili katkılar, en yeni tekniklere vurgu yapılarak teşvik edilmektedir. Buna ek olarak, ters saçılma problemleri teorisini standart olmayan amaçlar için avantajlı bir şekilde uygulamaya çalışan geleneksel olmayan uygulamalarla ilgili katkılar özellikle memnuniyetle karşılanmaktadır. Ayrıca, bir potansiyel örnek olarak, makine öğrenimi ve derin öğrenme tabanlı çözüm yöntemleri de dahil edilebilir.

Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üy. Ömer Melih Gül, Bahçeşehir Üniv.

2050 yılında 9,8 milyara ulaşacağı tahmin edilen dünya nüfusunun artan gıda talebini çevresel sürdürülebilirliği garanti ederek karşılamak için, akıllı tarıma mevcut geçişi hızlandırmak için yeni teknolojiler ve yapay zekayı tanıtarak mahsul üretimini iyileştirmek kritik öneme sahiptir. Gıda arzı ve talebini dengelemek için tarımda ileri teknolojilerin kullanılması gerekmektedir. Akıllı tarım, kaynakların optimum kullanımı ile yüksek verim üretebilmekte ve artan nüfus ile su, yakıt, gübre vb. kaynakların kıtlığı ve maliyeti nedeniyle günümüz dünyasında bir zorunluluk haline gelmiştir.

Otomatik meyve hasadı, budama, ekin fenotipleme ve izleme, yabani ot kontrolü, pestisitlerin ve gübrelerin seçici olarak püskürtülmesi ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok uygulamanın kanıtlanmasıyla tarımsal robotik ve kablosuz sensör ağlarında etkileyici bir ilerleme kaydedilmiştir. Öte yandan, robotik ve kablosuz sensör ağlarının hareket planlama ve kontrol, enerji yönetimi, iletişim, bilgi işlem, yörünge optimizasyonu, veri toplama ve birleştirme, öğrenme, güvenlik ve mahremiyet alanlarında hâlâ yeni zorluklarla karşılaşması gerekmektedir.

Bu özel oturumda, teorilere, algoritmalara, tasarımlara, platformlara, metodolojilere ve uygulamalara dayanan kablosuz sensör (algılayıcı) ve aktüatör (eyleyici) ağlarının entegrasyonu ile akıllı tarımda haberleşme ağları konusunda yenilikçi yaklaşımlar ve çözümler aranmaktadır.

Birincil ilgi konuları aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

• Akıllı tarımda veri toplayan enerji hasatlayan kablosuz haberleşme ağları

• Tarım için kablosuz sensörlerin konuşlandırılması, bağlanması ve kapsamı

• Akıllı tarımda insansız hava aracı (İHA) destekli sensörlerden veri toplama

• Akıllı tarımda kablosuz sensör ağlarından veri birleştirme ve toplama

• Akıllı tarım için haberleşme ağlarında/sistemlerinde derin/makine öğrenmesi çözümleri

• Akıllı tarımda güvenlik ve mahremiyet için blokzincir uygulamaları ve bilgi güvenliği

• Akıllı tarımda yeni nesnelerin interneti platformları

• Akıllı tarımda Bulut/Kenar Hesaplama özellikli nesnelerin interneti cihazlarına çoklu erişim

• Akıllı tarımda Bulut/Kenar Hesaplama özellikli nesnelerin interneti cihazlarında kaynak yönetimi ve çizelgeleme

• Akıllı tarımda robotik sistemlerin hareket planlaması ve kontrolü

• Akıllı tarımda robotik ve kablosuz sensörlerden oluşan siber fiziksel ağlarda haberleşme

• Akıllı tarımda dağıtık ağlar için oyun teorisi tabanlı kaynak yönetimi ve çizelgeleme

Oturum Başkanları:

Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt, Polytechnique Montréal

Prof. Dr. Oğuz Kucur, Gebze Teknik Üniv.

Yeni nesil haberleşme sistemlerinin yeni uygulamaları sonucunda artan hız ve bant genişliği, kapsama alanı, bağlantı güvenilirliği, kitlesel bağlantı, çok düşük gecikme, spektrum verimliliği gibi gereklilikleri ile birlikte artan ağa bağlantılı cihazların sayısı çok yüksek elektrik enerjisi yüküne ve karbon emisyonuna sebep olmaktadır. Bu sebeple enerji tüketimini düşüren enerji verimli haberleşme sistemleri için enerji hasatlayan çözümler 5G+’da önemli gerekliliklerden olmuştur.

Doğal enerji kaynaklarının her şartta sürdürülebilir olmayışı ve RF işaretlerinin hem bilgi hem de enerji taşıyabilmesinden dolayı, eşzamanlı telsiz bilgi ve güç iletimi (simultaneous wireless information and power transfer, SWIPT) tekniği önem kazanmıştır. SWIPT enerji kısıtlamalı cihazların telsiz şarj edilmesini ve bilgi iletimi-alımı için gerekli enerjiyi sağlaması dolayısıyla 5G+ için vazgeçilmez bir çözüm olmaktadır. Ayrıca spektrum verimliliği, karışım yönetimi ve iletim gecikmeleri cinsinden önemli kazançlar sağlamasıyla da 5G+ için gerekli bir teknolojidir.

Enerji hasatlama ve SWIPT kapsamındaki bildirilerinizle özel oturuma katkı sağlayabilirsiniz.

Oturum Başkanları:

Doç. Dr. Evşen Yanmaz Adam, Özyeğin Üniv.

Prof. Dr. Hazım Kemal Ekenel, ITU

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde ve dünya genelinde birçok doğal ve insan yapısı afet ile karşılaşılmıştır. Özellikle geniş ölçekli afetlere yönelik akıllı hazırlık, müdahale ve önleme yöntemlerine ihtiyaç vardır. Afet sırasında gerek ortam hakkında bilgi toplanması, verinin gerçek zamanlı olarak işlenmesi ve iletilmesi, kaynak aktarımların doğru zamanda doğru yerlere yapılabilmesi için güncel dijital teknolojilerin kullanılabileceği öngörülmektedir. Bu özel oturumda akıllı afet yönetimine yönelik sinyal işleme ve haberleşme konularında çalışmalar yapan araştırmacıları katkı sağlamaya davet ediyoruz. Özel oturumun kapsadığı ana konu başlıkları aşağıda sıralanmıştır:

• Hasar tespit ve değerlendirme sistemleri

• Afetzede tespit sistemleri

• IoT tabanlı sistemler

• Çoklu robot sistemleri

• Yapay zeka tabanlı afet yönetimi

• Güvenilir kablosuz ağlar

Özel oturum, organizasyonu yapan öğretim üyelerinin TÜBİTAK ARDEB 1001 Deprem Özel çağrısı tarafından desteklenen 121E408 numaralı araştırma projesi kapsamında düzenlenecektir.

Oturum Başkanları:

Doç. Dr. Emre Uğur, Boğaziçi Üniv.

Doç. Dr. Sanem Sarıel, ITU

Doç. Dr. Sinan Kalkan, ODTÜ

Bu oturumun amacı robotbilim alanında faaliyet gösteren araştırmacıları ve endüstri çalışanlarını bir araya getirmek, robotiğin çok farklı alt alanlarındaki son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri Türkiye robotbilim topluluğuyla paylaşmaktır. Bu doğrultuda, ülkemiz ihtiyaçlarının ve kabiliyetlerinin uluslararası rekabeti de göz önüne alarak nasıl eşleşebileceğini endüstriyel katılımcılar ve bilim insanları ile tartışmaktır. Oturum konuları aşağıdaki gibidir:

· Arama ve Kurtarma Robotları

· Bacaklı Hareket

· Bilişsel Robotbilim

· Biyolojik İlhamlı Robotlar

· Çoklu Robot Sistemleri

· Deniz Robotları

· Eğitimde Robotlar

· Endüstriyel Robotlar

· Görselleştirme ve Benzetim

· Haptik Sistemler

· Hava Robotları

· Hizmet Robotları

· İnsan-Robot Etkileşimi

· İnsansı Robotlar

· İnsansız Araçlar

· Kara Robotları

· Konumlandırma, Haritalandırma, Yön Bulma

· Medikal ve Rehabilitasyon Robotları

· Mikro ve Nano Robotlar

· Öğrenme, Planlama ve Adaptasyon

· Robot Dinamiği

· Robot Kontrolü

· Robot Mimarileri

· Robot Yazılımı

· Robotlarda Görme ve Algılama

· Robotlarda Yapay Zeka

· Robot-Nesne Etkileşimi

· Sağlık Sektöründe Robotlar

· Sosyal Robotbilim

· Sürü Robotları

· Tarım Sektöründe Robotlar

· Uzamsal Biliş

Oturum Başkanları:

Prof. Dr. Murat Uysal, Özyeğin Üniversitesi

Dr. Erdem Demircioğlu, ULAK Haberleşme AŞ, Ar-Ge Müdürü

Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Edemen, Özyeğin Üniversitesi

Beşinci nesil (5G) kablosuz haberleşme sistemlerine ait standartlaşma çalışmaları 2020 öncesinde büyük ölçüde tamamlanmış ve sonrasında saha kurulumları başlamıştır. Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 1 milyar son kullanıcı 5G üzerinden sunulan hizmetleri kullanmaktadır. 5G ile başlayan süreçte dikey uygulamalar ön plana çıkmakta ve bu dikey uygulamaların desteklenebilmesi için daha geniş kapsama alanlarına, olağanüstü yüksek bağlantı hızlarına, ultra düşük gecikme sürelerine, süper yoğun ağ mimarileri, yüksek siber güvenlik sağlanmasına ve yüksek enerji verimliliği gibi birçok talebe gereksinim duyulmaktadır.

Mobil haberleşme ağlarının tarihsel gelişimi incelendiğinde yaklaşık her on yılda, yeni nesil bir haberleşme sisteminin sahaya sürüldüğü görülmektedir. Bu nedenle, 5G'nin (B5G) ötesi ve 6G kablosuz iletişim sistemlerine yönelik haberleşme teknolojilerinin araştırılması, gerekli fikri sınai hakların oluşturulması, akademik çalışmaların desteklenmesi ve ulusal 6G stratejilerinin oluşturulması için uygun zaman dilimi içerisindeyiz.

Karasal olmayan ağlar, ortaklaşa radar ve haberleşme sistemleri, yeni çoklu erişim teknikleri, holografik masif MIMO, hücresiz masif MIMO, geniş akıllı yüzeyler, terahertz iletişimi, makine öğrenimi ve yapay zeka tabanlı tekniklerin B5G/6G için potansiyel teknolojiler olduğu görülmektedir. Bu teknolojiler, 6G standartlaşma çalışmaları öncesi, dikey uygulama alanlarının gelişimi sırasında ele alınmalı ve yeni nesil haberleşme sistemlerinin sağlıklı şekilde geliştirilebilmesi için akademi-endüstri işbirliği geniş çerçevede oluşturulmalıdır. Bu ileri teknolojilerin olgunlaşması, potansiyel olarak B5G/6G sistemlerinin gelişiminin önünü açacaktır.

Bu özel oturum ile, B5G/6G kablosuz ağlarındaki son gelişmeleri tartışmak, araştırma alanlarındaki çalışma sonuçlarını sunmak, akademik ve endüstriyel araştırmacıları bir araya getirmek amaçlanmaktadır. Özellikle ülkemizde ayrı bir öneme sahip İnsansız Hava Aracı (İHA) vb. karasal olmayan ağ platformları üzerinden iletişim gereksinimlerinin bu oturumda ele alınması planlanmaktadır. Karasal olmayan ağlar başta olmak üzere B5G/6G haberleşme teknolojileri alanındaki yeni fikirleri, en son bulgularını ve son teknoloji sonuçlarını paylaşmak ve ilgili alandaki araştırma zorluklarına çözümler üretmek üzere çalışan tüm mühendisleri ve araştırmacıları bir araya getirmeyi ve 6G teknolojileri bağlamında bilimsel işbirlikleri ve görüş alışverişi sağlamayı amaçlamaktadır.

Özel oturum kapsamındaki ilgi alanları aşağıda sıralanmıştır ancak bunlarla sınırlı değildir:

• Karasal olmayan ağlar, uydu haberleşmesi, karasal-karasal olmayan ağların entegrasyonu • İHA ve İHA iletişimi için tasarım, modelleme ve güvenlik uygulamaları, teorik ve deneysel çalışmalar, standartlaşma faaliyetleri • Yapay zeka tabanlı teknikler, makine öğrenimi ve derin öğrenme • Hücresel/hücresiz masif MIMO ve holografik masif MIMO • MmWave ve THz MIMO iletişimleri • Kaynak tahsisi ve performans analizi • Enerji toplama ve kablosuz güç aktarımı • Yeni çoklu erişim ve modülasyon (NOMA, OTFS, SCMA, vb.) • B5G/6G destekli Nesnelerin İnterneti (IoT) • Ultra yüksek güvenilirlik ve düşük gecikmeli iletişim (URLLC) • Yeniden yapılandırılabilir akıllı yüzeylere, geri saçılma iletişim sistemlerine dayalı kapsama alanı geliştirme • Görünür ışık iletişimi (VLC), optik ağlar gibi yeni iletişim ve ağ teknolojileri, • Kablosuz spektrum algılama, • B5G/6G iletişimlerinde siber güvenlik ve gizlilik sorunları